Wereld verkennen via de seizoenen

De jaarfeesten worden met de kinderen gevierd. Door het vieren van deze jaarfeesten, op een voor kinderen begrijpelijke manier, herkennen we het ritme van het jaar.

Ook in de seizoenen zien we een steeds terugkerende beleving. Samen met de kinderen wordt stilgestaan bij alles wat de seizoenen ons te bieden hebben: kastanjes, bladeren, bloemen, vruchten, stenen en schelpen, enzovoorts. Door met de kinderen jaarfeesten te vieren, leven we van seizoen naar seizoen. We zingen liedjes en luisteren naar verhalen en versjes. Feestvieren met elkaar schept warmte en vreugde.

De seizoentafel in de woonkamer laat ons voortdurend genieten van de natuur die we zo ook binnen beleven.

MICHAËLSFEEST, Viering van het oogstfeest op 29 september. We zingen liedjes over het oogsten, schillen appeltjes en maken samen heerlijke appelmoes. Ieder kind krijgt een klein weckpotje met zelfgemaakte appelmoes mee.

SINT MAARTEN, Het eerste lichtfeest op 11 november. Er staat een prachtige uitgeholde pompoen op de seizoentafel. Uiteraard zingen we St. Maartenliedjes en eten we heerlijke, zelfgemaakte pompoensoep.

We vervolgen ons jaar met SINT NICOLAAS, een groot feest voor de kinderen. Samen bakken we pepernoten. Ook laat de Sint een klein presentje achter…

DE ADVENTTIJD is een tijd vol verwachting. In deze donkere dagen wordt er elke week een extra kaarsje aangestoken op de adventskrans tot Kerstmis.

MARIA LICHTMIS, Op 2 februari vieren we Maria Lichtmis, een feest waarmee we de grote kersttijd afsluiten. De dagen worden weer langer en vanuit de schoot van Moeder Aarde komt langzaam het eerste leven weer boven de grond.

PALMPASEN, Op Palmpasen maken we een palmpasenstok en bakken we broodhaantjes. Met PASEN zingen we veel liedjes, vooral over het nieuwe leven in de natuur; het ontwaken van het voorjaar met z’n frisse kleuren en geuren.

PINKSTEREN, Het volgende feest is het Pinksterfeest, waarin de lucht, het licht, de vogels en de bloemen onze aandacht vragen. We zingen liedjes over de pinksterbruid en bruidegom.

Het laatste feest is SINT JAN, de zomerzonnewende. Het uitbundige van de zomer, met de zon op volle kracht, is tevens de aankondiging dat de dagen weer langzaam korter worden.