Vakantie advies

Een geslaagde reis en een leuke vakantie betekent: aandacht voor uw gezondheid. Juist op reis heeft u meer kans om ziek te worden door bijvoorbeeld besmet voedsel, ongezuiverd drinkwater, het klimaat, andere hygiënische omstandigheiden, andere infectieziekten of risicovol gedrag.

Het is steeds normaler om kinderen mee te nemen op reis, ook naar verre bestemmingen.

Door hun jonge leeftijd en een nog niet volledig ontwikkeld immuunsysteem, lopen ze extra risico en

is het verstandig extra voorzorgsmaatregelen te treffen om onnodige gezondheidsrisico’s te voorkomen.

 

VLIEGTUIG

Vliegen is een veilige manier van reizen.

Uit geen enkel onderzoek is tot dusverre gebleken dat reizen per vliegtuig gevaarlijk is voor een baby.

Baby’s, peuters en kleuters kunnen in principe probleemloos mee in het vliegtuig, mits ze gezond zijn.

In geval van een korte vliegreis kunnen ze op schoot zitten, maar de meeste ongevallen gebeuren juist als ze op schoot zitten bij een ouder.

Veel luchtvaartmaatschappijen adviseren het gebruik van een autozitje; daar is wel een extra stoel voor nodig.

Omdat de lucht in een vliegtuig veel droger is dan normaal is het belangrijk om meereizende baby’s en kinderen regelmatig te laten drinken.

Tijdens het opstijgen kunnen kinderen felle oorpijn krijgen. Door baby’s een fles of speen te geven waarop ze kunnen zuigen tijdens het opstijgen en landen kan de onaangename druk op de oren worden verlicht. Peuters en kleuters laat je wat drinken of kauwen. Het geven van slaapmedicatie om de vlucht te vergemakkelijken moet sterk worden afgeraden. Medicijnen met slaapverwekkende (bij)werking mogen onder de twee jaar NOOIT toegediend worden. De gevolgen van een jetlag zijn te verminderen door voor vertrek het slaappatroon aan te passen aan dat in het land van bestemming. Stimuleer kinderen na aankomst zo veel mogelijk actief te blijven.

 

AUTO

Ongevallen met auto’s veroorzaken de meeste doden onder kinderen op reis. Zet ze daarom ALTIJD vast in een kinderzitje of een gordel en het liefst op de achterbank.

 

REIZIGERSDIARREE

Jonge kinderen zijn extra vatbaar voor diarree, omdat ze minder weerstand hebben en vaak hun vingers of voorwerpen in hun mond steken . Hygiënemaatregelen, zoals regelmatig handen wassen, verkleinen de kans op diarree. Bij kinderen onder de twee jaar worden diarreeremmers, zoals loperamide, afgeraden.

Bij kinderen kan diarree eerder tot uitdroging leiden dan bij volwassenen. Uitdroging vormt bij kleine kinderen het grootste gevaar. Het is daarom verstandig wat zakjes orale rehydratiezouten (ORS) mee te nemen. Dit is poeder dat wordt opgelost in steriel water en uitdroging kan voorkomen.

Gebruik altijd schoon water om de oplossing te maken. Een uitgedroogd kind zal gretig drinken. Spuugt het de oplossing weer uit, blijf ORS dan geven met kleine slokjes op een lepel.

Krijgt uw kind flesvoeding dan kunt u deze het beste voor de helft met betrouwbaar water verdunnen. Borstvoeding kunt u gewoon blijven geven.

 

U moet direct een arts waarschuwen, als:

* de diarree niet binnen twee voedingen stopt.

* uw baby niet alleen diarree heeft, maar ook spuugt.

* uw kind koorts heeft.

* uw kind een slappe, suffe indruk maakt.

 

MATE VAN UITDROGING                     VERSCHIJNSELEN BIJ KINDEREN

Licht                                                    geen duidelijke veranderingen

 

Matig                                                   dorst, rusteloosheid en prikkelbaarheid, minder

soepele huid, droge mond en tong, diepliggende

ogen, ontbreken van tranen

 

Ernstig                                                 bovenstaande verschijnselen met verlaagd

bewustzijn, weinig plassen, koude/klamme handen

en voeten, versnelde hartslag, blauwige nagels

 

 

 

VOEDING

Borstvoeding 
Als je borstvoeding geeft, hoef je niet veel te regelen: de voeding is al op de goede temperatuur en je hoeft niets klaar te maken. Als je naar een warm land gaat of een vliegreis maakt, is het wel belangrijk om zelf meer te drinken. Als je op verzoek voedt, zal de baby meestal wat vaker willen drinken. Voed je volgens schema, geef dan een keer extra borstvoeding.

Flesvoeding
Als je flesvoeding geeft, is het handig om een waterkoker of een dompelaar mee te nemen. Ook water uit flessen kun je in het buitenland het beste koken. Een thermosfles die je alleen voor water gebruikt is heel handig. Als je deze meeneemt gevuld met heet water, en daarnaast een fles afgekoeld gekookt water, dan kun je beide mengen zodat je een fles water met de juiste temperatuur krijgt. Poeder toevoegen, schudden en klaar is Kees. Onaangebroken pakken zijn goed houdbaar. Melkpoeder bederft niet in een afgesloten verpakking. Zorg dat je een noodvoorraadje in de handbagage hebt voor het geval je vertraging hebt onderweg.

Informeer bij de fabrikant van de zuigelingenvoeding of de voeding ook in jouw vakantieland te verkrijgen is, en of deze dezelfde samenstelling heeft. Neem in ieder geval een voorraadje voor de eerste dagen mee. Als het warm is, of als je met het vliegtuig reist, heeft je kindje meer water nodig. Geef alleen gekookt en afgekoeld (bron)water. Water is beter dan vruchtensap. Te veel vruchtensap (meer dan drie glazen per dag) kan diarree veroorzaken. Let erop dat uw kind voldoende drinkt!

Kook flessen en spenen regelmatig uit.

Bijvoeding
Maak je in Nederland de voeding zelf klaar, en wil je dat in de vakantie ook doen, dan kun je dat op jouw eigen manier blijven doen. Wil je (af en toe) een potje geven, probeer dan alvast in Nederland uit of jouw kindje de inhoud van de potjes lekker vindt. Het is handig om een paar potjes uit Nederland mee te nemen met voeding die je kind lekker vindt. Kinderen kunnen verder erg gehecht zijn aan hun vaste smaakjes. In het buitenland zijn vaak niet alle Nederlandse maaltijden te verkrijgen.

In het buitenland zijn ook potjes babyvoeding te koop. Per land verschillen de aanbevelingen. Het is daarom belangrijk om de informatie op het etiket goed te lezen. In een warm land kun je de potjes gerust buiten de koelkast bewaren. Kies wel voor een droge plek uit de zon. Was fruit goed en wees voorzichtig met salades, onverpakt ijs en ongekookt kraanwater.

 

ZON

Een kinderhuid is erg gevoelig en verbrandt snel. Te veel blootstaan aan zonlicht vóór de leeftijd van vijftien jaar verhoogt de kans op kwaadaardige huidkanker in de toekomst. Zoncontact vermijden is het meest effectief. In de schaduw kan de huid net zo goed verbranden. Gebruik een zonnebrandmiddel met hoge beschermingsfactor, dertig of meer en doe kinderen die lange tijd in het water zijn een

T-shirt aan. Als men tegelijkertijd een antimuggenmiddel met DEET gebruikt, vermindert dit de beschermingsfactor met een derde!!!

Leg baby’s niet in de volle zon maar altijd in de schaduw, bijvoorbeeld onder een parasol. Blijf op de warmste momenten van de dag, tussen elf uur ’s ochtends en drie uur ’s middags, sowieso uit de zon.

Het beste is pas 30 minuten na het aanbrengen van de zonnebrand een DEET product te gebruiken!!!

 

HOOGTE

Kinderen zijn vatbaarder voor hoogteziekte dan volwassenen en de complicaties zijn ernstiger.

Het wordt afgeraden om met kleine kinderen een hoogte te bereiken hoger dan 2500 meter.

 

ZWEMMEN

Verdrinking is de tweede oorzaak van overlijden onder kinderen op reis. Alertheid van de ouders is hier een belangrijke maatregel. Tijdens het zwemmen slikken kinderen sneller dan volwassenen water in. Voor landen in Afrika, het Midden- en verre Oosten en Midden- en Zuid Amerika geldt: niet zwemmen of pootjebaden in mogelijk besmet water.

Vaak is het water vervuild met ontlasting en dat verhoogt de kans op infecties. Contact met oppervlaktewater kan ook ziektes veroorzaken, zoals bilharzia.

 

CONTACT MET DIEREN/HONDSDOLHEID

Tijdens het buiten spelen op reis staan kinderen bloot aan allerlei parasieten. Zolang ze de kruipleeftijd hebben, is het verstandig het oppervlak waarop ze spelen te bedekken met een mat. Daardoor hebben ze geen direct contact met de grond. Bij grotere kinderen heeft schoenen dragen hetzelfde effect. Over de hele wereld komt nog veel hondsdolheid voor. Niet alleen wilde en zwervende dieren, maar ook huisdieren kunnen de ziekte overbrengen. Kinderen hebben meer kans dan volwassenen op een dierenbeet. Als een kind gebeten is, moet de wond direct worden uitgespoeld met veel water en zeep. Desinfecteer vervolgens de wond met bijvoorbeeld joodtinctuur en raadpleeg daarna meteen een arts. Bij een verwonding door een dierenbeet, val, prik, snee of ander ongelukje kunt u ook tetanus oplopen. De besmetting vindt plaats als in de wond straatvuil, strandzand of aarde zit. Laat u voor u op reis gaat inenten om tetanus te voorkomen.

 

MALARIA

Malaria wordt overgebracht door muggen. Deze zijn actief van zonsondergang tot zonsopgang.

Malaria  kan voor baby’s en peuters zeer ernstig zijn. Bij reizen naar risicogebieden kan het nodig zijn ook jonge kinderen antimalariamiddelen te geven. Deze zijn gelijk aan die voor volwassenen, maar hebben een andere dosis. Sommige tabletten kunnen echter niet worden voorgeschreven aan kinderen. Overleg hierover met de arts of GGD.

Daarnaast is het belangrijk voorzorgsmaatregelen te nemen. Gebruik een goede klamboe over het bed. Kleed het kind in lichtgekleurde kleren die zoveel mogelijk huid bedekken. Bescherm onbedekte huid met een antimuggenmiddel. Het beste helpen de middelen die DEET bevatten. Deze kunnen vanaf een leeftijd van twee maanden veilig worden gebruikt. Wel is van belang het middel niet op de handen of het gezicht te smeren omdat het dan in de mond kan komen. De maximale concentratie DEET in een antimuggenmiddel voor kinderen is dertig procent.

De eerste tekenen van malaria kunnen sterk lijken op een griepje of een kinderziekte die met koorts gepaard gaat. De ziekte kan zich vervolgens in hele korte tijd ontwikkelen tot een zeer ernstige vorm. Kinderen lopen bovendien meer risico op complicaties zoals shock, coma en de dood. Voor de behandeling van malaria is in ieder geval medische  hulp nodig. Hoe eerder kinderen deze krijgen, hoe groter de kans op herstel.

 

REISVERZEKERING EN VEILIGHEID

Sluit een goede reisverzekering af voorafgaand aan de reis, want er kan altijd wat gebeuren. Mocht een kind onverhoopt ziek worden of bij een ongeval betrokken raken, is op die manier in ieder geval de medische zorg goed geregeld.

 

ADVIES REISAPOTHEEK

* pijnstillers

* zonnebrandcrëme

* muggenolie

* mugwerende kleding (stevig katoen)

* klamboe

* betadine jodium

* pleisters

* pincet

* verbandmiddelen

* norit

* Immodium

* ORS

 

 

 

 

 

 

ADVIES ALGEMEEN

Drink geen water uit de kraan, maar gebruik flessenwater, gekookt water of speciale zuiveringstabletten of –druppels. Vermijd ijsblokjes, onverpakt consumptie-ijs, rauwkost, ongeschild fruit, rauw of halfgaar vlees, vis, schelpdieren en eieren. Eet bij voorkeur in drukke gelegenheden, daar is de voedselomzet groot.

Vermijd in risico-landen elk contact met zoet water van rivieren en meren. Geen contact met dieren.

Verschillende dieren zoals honden, katten, vee, vossen, vleermuizen en reewild zijn besmet met hondsdolheid.

 

Verlies een kind geen moment uit het oog. Zorg dat het altijd iets bij zich draagt, waarop naam en andere gegevens staan en zorg voor enkele recente foto’s voor als het kind onverhoopt kwijtraakt.

 

Voor de rest: GENIET VAN UW VAKANTIE!!!

Recent Posts

Wij gebruiken cookies om u de beste online ervaring te bieden. Door akkoord te gaan, accepteert u het gebruik van cookies in overeenstemming met ons cookiebeleid.

opening